Topraklama Ölçüm Raporu
İnsan hayatının bir parçası olan elektriğin önlem alınmadan tedbirsiz bir şekilde kullanımı hayatını olumsuz yönde etkileyebilecek sonuçlar doğurabilmektedir. Topraklama ölçümünü yapan firmaların bu ölçümler sonucunda testi yapılan alana topraklama ölçümü raporu sunduğu bilinmekle birlikte elektriğin güvenli bir şekilde yalıtımının sağlanmış olması ve kullanıma sunulması literatürde olması gerekenleri belli eder. Topraklama önleminin alınmadığı ve insan hayatı için tehdit oluşturan alanlarda bulunan elektrik tesisatlarının kullanımı devlet tarafından yapılmakta olan kontroller ile zorunlu hale getirilmiştir. Topraklama ölçümü için bu hizmeti veren firmalardan destek alınabilir.
Topraklama Ölçümü
Topraklama ölçümü elektronik cihazların aktif olmayan kısımlarında yani gerilim altında yük taşıması yapmayan metal kısımlarında bir iletken kullanılması olarak tanımlanabilir. İletkenin toprakla birleştirilmesi sonucu biriken fazla enerjinin toprağa atılması ile ölçüm işlemi yapılmış olur. İnsan hayatı adına risk oluşturabilecek olan elektrikli bütün araç ve gereçlerin, işletmelerin ya da binaların TSE, EMO ve uluslararası kuruluşlar tarafından belirlenmiş olan standartlara uymaları gerekir. Ölçüm işleminin ardından testi yapılan alanda topraklama ölçümü raporu sunularak alandaki eksikliklere dair geniş bir uygulama sunulmaktadır. Alandaki ölçümden sonra her hangi bir tehlike arz edilmiyor ise rapor geçer şekilde verilmektedir.
Topraklama Ölçüm Raporu
Elektrik Tesisleri Topraklamalar Yönetmeliği içerisinde yer alan EK-P maddesi gereğince mevcut elektrik tesislerinde yapılacak olan ölçümler, raporlamalar ve uygunlu değerlendirmelere tabi tutulan işlemler EMO kuruluşunun üyesi olan Elektrik-Elektronik, Elektrik ya da Elektronik mühendisleri tarafından yapılabilmektedir. Topraklama ölçümü raporu bu mühendislerin yapacağı ölçüm işlemi sonunda hazırlanmakta ve tesise sunulmaktadır. Belirtilmiş olan kuruluşların “mühendis” unvanına sahip olan kişiler tarafından gelen raporları değerlendirdiği bilinmekle birlikte firmalardan da bu kişileri göndermeleri beklenmektedir. Alanında uzman olan elektrik ya da elektronik mühendisinin rapor hazırlama ve sunma imkanı bulunmaktadır.
Topraklama Ölçümü İşletmelerde Ölçme ve Denetleme
Topraklama ölçümünü yapmak için işletmeye giden bir mühendis söz konusu alanın ölçümlemesini yaparken yönetmelik gereğince verilmiş olan adımları uygulamakta zorunludur. Bu adımlar; gözle muayene, koruma iletkenlerinde bulunan bağlantıların sürekliliğinin denetlenmesi, elektrik tesisinde yer alan yalıtım direncinin ölçülmesi, toprağın kendi öz direncinin ölçülmesi, topraklama işleminden sonra direncin ölçülmesi, besleme işleminin otomatik olarak kesilip kesilmediğinin ölçülmesi, çevrim empedansının kontrolü ve hata akımı korumasındaki düzenin kontrolü şeklindedir. Periyodik kontrol yapan firmalar tarafından gönderilen bir mühendis ile topraklama ölçümünün yapılabilmesi mümkün olurken yıllık bakım da yine firma tarafından karşılanabilmektedir.
Topraklama Ölçüm ve Rapor Periyotları
Topraklama ölçüm işlemi ile rapor işlemleri yönetmelik gereğince belirli aralıklar ile yapılmalıdır. Bu aralıklar elektrik üretimi, iletimi ve dağıtımını yapan tesisler için 2 yıl, enerji dağıtım ve naklini yapan tesisler için 5 yıl, topraklama işlemine ilişkin olan direncin ölçümü ve muayenesi için 1 yıl, topraklama tesisleri adına gerekli olan diğer ölçüm ve muayane için 2 yıl, sabit işletme elemanları adına 1 yıl ve yer değiştirebilen işletme elemanları adına 6 ay olarak belirlenmiştir. Topraklama ölçümünü ve raporlamasını gerçekleştiren şirketlerden bu işlemler için destek alabilmek mümkün olurken periyodik olarak gerekli bakımların da yaptırılması önemlidir.
Cevapla
Yorum katmak ister misiniz?Fikriniz Bizim İçin Önemli!