Basınçlı Kapların Periyodik KontrolBasınçlı Kapların Periyodik Kontrolü

Basınçlı kapların belirli dönemlerde kontrollerinin periyodik olarak yapılmasının önemli bir sonucu vardır. Geniş bir çalışma alanında kullanılan makine ve ekipmanlarının her zaman kontrol edilmesi, işleyişin sürekli ve devamlı olmasını sağlar. Çünkü makinelerin temel olarak zamanla kullanılması, bir zaman sonra çeşitli problemlerin oluşmasına zemin hazırladıkları bilinmektedir.

Bu yüzden makinelerin verimli ve istenildiği gibi çalışması adına periyodik kontrollerinin yapılması, var olan bir üretimin istenilen gibi ilerlememesi ve çalışanların ise bir takım kazaları yaşamasına neden olabilir. O nedenle basınçlı kapların periyodik kontrol zamanı geldiğinde düzenli bir şekilde yapılmalıdır.

Basınçlı Kaplar Tam Olarak Neyi Kapsamaktadır?

Basınçlı kaplar tabirinin kullanıldığı çeşitli alanlar vardır. Özellikle de bu kaplar grubuna, sıcak su, gaz ve asit tankları, kompresörler, buharlar, sıcak buharlar, asetilen tankları, kazanların olduğu bir basınçlı kazan tipleridir. Bunlar zehirli gazlar ile oldukça hem doğaya hem de insana zarar verebilen gazları barındırdığından ciddi anlamda muhafaza altında tutulması gerekmektedir. O yüzden genel bir tabir ile tüm bu gazların ya da maddelerin belirli bir alanda tutularak müşahede altında kalması için basınçlı kaplar kullanılır.

Buradaki temel nokta, bu kapların içerisinde yer alan sıvılar ile gazların korunmasını sağlamaktır. O yüzden dışarıya salınımlarının sağlanmaması ve kontrollü bir şekilde kullanılabilmesi için basınçlı tankların her zaman için kontrole uygulanması gerekir. Kontrollerin temel amacı, yaşanabilecek en ufak bir aksaklığın giderilmesi üzerinedir. O yüzden hayati tehlikeleri oluşturabilecek basınçlı gazların her zaman doğru bir sistemde kontrollerinin yapılmasında büyük yararlar vardır.

Basınçlı Kaplara Uygulanan Periyodik Kontrollerin Önemi

Tehlike boyutu insan sağlığı ve doğa için oldukça büyük olan basınçlı kapların mutlaka koruma altında olduğu bölgede iyi şekilde muhafaza edilebilmesi lazımdır. O yüzden tehlikenin yaşanmaması adına periyodik kontrollerin basınçlı kaplar üzerinde profesyonel bir çalışma ile yapılaması gerekir. Kontroller ve geçerli olan tüm bakımlar ile onarım işlemleri bu periyodik çalışma kapsamında yapılarak istenilen verim alınabilmektedir.

Zaman, basınçlı kapların zaman içinde çözülmesine, bozulmasına, erimesine ya da bilinemeyen ani problemlerle deforme olmasına neden olabilir. Gaz kaçakları buna bağlı gelişebildiği gibi bir takım iç patlamalar ya da sızıntılarda yine bu kaplarda meydana gelen problemleri oluşturur. Tabi zehirli gazların ya da sıvıların dışarıya salınımları, insan hayatı adına ciddi tehditler oluşturabileceği gibi kalıcı hasarlara da neden olabilmektedir. Bunların sorumluluğunu üstlenmemek ve yaşanabilecek olası sıkıntıları gidermek adına mutlaka basınçlı kapların periyodik kontrol uygulanması gerektiği unutulmamalıdır.

Basınçlı Kaplara Uygulanacak Olan Periyodik Kontrollerin İçeriği

Her basınçlı kap için aynı bir periyodik sistem kontrol uygulanmaz. Bu kapın modeline, türüne, içeriğine ve boyutları ya da iç mekanizmasına göre farklılık gösterebilir. O yüzden olası problemlerin önceden giderilebilmesi için profesyonel bir bakım-kontrol-onarım işlemlerinin yapılabilmesi gerekir. Bu vesile ile basınçlı kapların periyodik kontrol yapılacağı zaman olası problemler çok daha net bir şekilde gün yüzüne çıkarak, sonradan yaşanabilecek problemlere karşı önlem alınabilir.

Basınçlı Kapın Boşaltılması: İlk olarak gerekli kontroller kaba bir şekilde uygulandıktan sonra, kapın içerisinde ne bulunuyorsa, uygun şekilde boşaltılması gerekir. Tam tekmil bir kontrol için doğru boşaltma biçimi son derece önemlidir.

Isı Değerlerine Göre Bekleme: Kazan boşaltıldığı sırada bunun yine doğru bir kap içerisinde dışarıya sızıntı ve kaçak vermeden yapılabilmesi gerekir. Ayrıca kazanın içerisi sıcak ise ve bu sıcaklık değeri çok yüksek ise soğuma için beklenilir. Ardından sonraki işlemlere geçilir.

Bağlantı Kontrolü: Basınçlı kap ile bağlantılı olan her bir kontrol mekanizması, ek bağlantılar ya da diğer tüm alanlar kontrol edilir. Bu kontrolün amacı, sızıntıların giderilmesi ya da zamana bağlı oluşan çeşitli sıkıntıların, bağlantı noktalarında düzeltilmesini sağlamaktır.

Periyodik Kontrol: Bu süreçte profesyonel ve donanımı tam olan ekipler, tüm kontrolleri basınçlı kapın içeriğine göre yaparlar. Dış ve iç bağlantılar, geçerli olan mekanizmalar, göstergeler ya da diğer kontrol alanları her bir ince detayına kadar kontrol edilir. Olası sorunlar ya da geçerli olan sıkıntılar rapor edilir. Elde edilen tüm bulgulara paralel olarak gereken önlemler alınır, bakım çalışmaları sağlanır, onarımlar gerçekleştirilir ve yanlış kullanım var ise eğer bu konuda yapılması gerekenler doğru bir şekilde aktarılır. Bu sayede hem insan hayatı, hem doğa hem de maddi hususlara gelecek zararların önüne geçilmiş olacaktır.

Basınçlı Kaplara Yapılan Periyodik Kontroller Aksatılmamalıdır

Basınçlı kapların kullanıldığı alanlar, genelde insanların toplu olarak yer aldığı alanlarda bulunmaktadır. Fabrikalar, endüstriyel çalışma bölgeleri, hastanelerde, okullarda, çeşitli eğitim ve merkezlerinde, spor tesislerinde ya da daha farklı alanlarda görmek mümkündür. Genelde insanların yoğun olarak buluntuları ya da topluluğa hizmet veren alanlarda da kullanım sağlanır.

Tabi fabrikada yapılan üretim alanları, zirai ilaçlar ve ilaç sanayileri, tekstil ve endüstri de sürekli olarak basınçlı kapların bulunduğu bölgeleri temsil eder. O yüzden büyük felaketlerin önüne geçmek adına mutlaka basınçlı kapların periyodik kontrolleri yapılmalıdır. Ayrıca sadece kaplar üzerinde kontroller değil, olası bir yangın sırasında önem alınabilecek tüm tesisatların, su tesislerinin ve yangın tüplerine kadar tüm işleyişinde yangın tesisatı periyodik kontrol yapılması, bir başka olası sıkıntıların önüne geçmenizi de sağlar.

Basınçlı Kaplar:

  • BUHAR KAZANI
  • KALORİFER KAZANI
  • KIZGIN YAĞ KAZANI
  • BASINÇLI KAPLAR
  • KIZGIN SU KAZANI
  • GENLEŞME TANKI
  • KARA TANKERLERİ
  • OTOKLAV
  • EMNİYET VENTİLİ
  • HİDROFOR
  • BOYLER
  • DEGAZÖR
  • HAVA TANKI VE KOMPRESÖR
  • SANAYİ GAZ DEPOLAMA TANKI
  • PARLAYICI PATLAYICI DEPOLAMA TANKI

buhar kazanı
29 cevaplar
    • normmuayene
      normmuayene says:

      Hakan Bey Merhaba; Basınçlı Kapların Periyodik Kontrolü kapsamında periyodik kontrolü yapılan hava tankınız 5 barda çalışıyorsa manometre skalanızın en az 10 bar olması gerekmektedir. Hava Tankı ve Kompresörün periyodik kontrolü esnasında çalışma basıncının 1,5 katına kadar hidrostatik test yöntemiyle basınçlandırılmaktadır.

      Basınçlı Kapların Periyodik kontrolü için; Detaylı bilgi için 0 212 438 32 18 numaralı telefonu ararsanız sizlere yardımcı olmak isteriz. https://www.normmuayene.com.tr. “Periyodik kontrol ve periyodik muayene hizmetleri.”

      Yanıtla
  1. Hande Saraylı
    Hande Saraylı says:

    Merhaba
    Laboratuvarimizda bulunan iki adet otoklavin muayenesini yaptirmak istiyoruz. Otoklav periyodik kontrolü yapiyor musunuz? Otoklavi nasil test ediyorsunuz? Muayene oncesinde yapmamiz gereken birşey var mi?

    Yanıtla
    • normmuayene
      normmuayene says:

      Merhaba Hande Hanım; Basınçlı Kapların Periyodik muayenesi kapsamında değerlendirilen otoklav periyodik kontrolü firmamız tarafından TÜRKAK’tan akredite olarak yapılmaktadır.Otoklav periyodik kontrolü diğer basınçlı ekipmanların periyodik kontrolünde olduğu gibi çalışma basıncının 1,5 katı bir basınçta hidrostatik olarak yapılmaktadır.

      Otoklav periyodik muayene öncesinde yetkili servisinde alanda hazır olması gerekmektedir.

      Basınçlı kapların periyodik kontrolü kapsamındaki otoklav periyodik kontrolü için; Detaylı bilgi için 0 212 438 32 18 numaralı telefonu ararsanız sizlere yardımcı olmak isteriz. https://www.normmuayene.com.tr. “Periyodik kontrol ve periyodik muayene hizmetleri.”

      Yanıtla
  2. Veli kurt
    Veli kurt says:

    Merhaba,
    Firmamızın basınçlı kaplarının muayenesini yaptırmak istiyorum ancak firmada 24 saat üretim olduğu için kompresörü durdurma imkanımız yok. Yani hidrostatik test yapılmayacak. Onun yerine nasıl bir test yapabilirsiniz?
    Teşekkürler.

    Yanıtla
    • normmuayene
      normmuayene says:

      Merhaba Veli Bey; İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliğinin

      2.1. Basınçlı kap ve tesisatlar

      2.1.1. Basınçlı kaplarda temel prensip olarak hidrostatik test yapılması esastır. Bu testler, standartlarda aksi belirtilmediği sürece işletme basıncının 1,5 katı ile ve bir yılı aşmayan sürelerle yapılır. Ancak iş ekipmanının özelliği ve işletmeden kaynaklanan zorunlu şartlar gereğince hidrostatik test yapma imkânı olmayan basınçlı kaplarda hidrostatik test yerine standartlarda belirtilen tahribatsız muayene yöntemleri de uygulanabilir. Bu durumda, düzenlenecek periyodik kontrol raporlarında bu husus gerekçesi ile birlikte belirtilir.” denilmektedir. Hidrostatik test yapılamadığı durumlarda tahribatsız muayene yapılabilmektedir.

      Basınçlı kapların periyodik kontrol hizmetleri için; Detaylı bilgi için 0 212 438 32 18 numaralı telefonu ararsanız sizlere yardımcı olmak isteriz. https://www.normmuayene.com.tr. “Periyodik kontrol ve periyodik muayene hizmetleri.”

      Yanıtla
  3. Sümeyra
    Sümeyra says:

    İşletmemde küçük bir kompresörüm var. Onunda muayenesini yaptırmam gerekiyor mu? Üzerindeki etiketinde 3 bar yazıyor

    Yanıtla
    • normmuayene
      normmuayene says:

      Merhaba Sümeyra Hanım; BASINÇLI EKİPMANLAR YÖNETMELİĞİ’nde basınçlı ekipman olarak “maksimum izin verilebilen PS basıncı 0,5 bar’dan daha büyük olan basınçlı ekipmanların ve donanımların uygunluk değerlendirme işlemlerini kapsar.” belirtmektedir. Dolayısıyla bir ekipmanın büyük yada küçük olması periyodik kontrol ve periyodik muayene yapılılp yada yapılmamasını belirleyen bir husus değildir.
      “Basınçlı Kapların Periyodik Kontrolü” Sizinde sorunuzda belirttiğiniz gibi kompresörünüz 3 barlık bir basınç üretiyorsa 0,5 bardan büyük olduğu için bu basınç kompresörünüzün periyodik kontrol ve periyodik muayenesinin yapılması gerekmektedir.

      Detaylı bilgi için 0 212 438 32 18 numaralı telefonu ararsanız sizlere yardımcı olmak isteriz. https://www.normmuayene.com.tr. “Periyodik kontrol ve periyodik muayene hizmetleri.”

      Yanıtla
  4. nedim
    nedim says:

    Kompresör ve hava tanklarının muayenesini yaptıracağım. Ancak muayeneden önce nasıl bir hazırlık yapılıyor. Ona göre teklif isteyeceğim.

    Yanıtla
    • normmuayene
      normmuayene says:

      Merhaba Nedim Bey; hava tankı ve kompresörün periyodik kontrol ve periyodik muayenesi yapılırken İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartlarının Sağlanması Yönetmeliğine göre hidrostatik test yapılması gerekmektedir Hidrostatik test yapılabilmesi için öncelikli olarak hava tankının kompresör ile olan tüm bağlantılarının körlenmesi gerekmektedir. Daha sonra tank taşıncaya kadar su ile doldurulması gerekmektedir. Hava tankı taşma seviyesine kadar su ile doldurulduktan sonra ilgili muayene uzmanı mühendis kalibrasyonlu elektrik pompası ile tanka bağlantı sağlayarak tank içerisindeki basıncı su ile basınçlandırarak çalışma basıncının 1,5 katına kadar çıkarmaktadır. 30 dk süre ile tankın herhangi bir kaynak noktasından sızıntı olup olmadığı kontrol edilir. Daha sonra kontrol formundaki diğer kontrol parametrelerine göre sistminiz kontrol edildikten sonra 1 yıllık geçerliliği olan hava tankı ve kompresör periyodik kontrol ve periyodik muayene raporu düzenlenmektedir.

      Detaylı bilgi için 0 212 438 32 18 numaralı telefonu ararsanız sizlere yardımcı olmak isteriz. https://www.normmuayene.com.tr. “Periyodik kontrol ve periyodik muayene hizmetleri.”

      Yanıtla
    • normmuayene
      normmuayene says:

      Merhaba Yiğit Bey. Basınçlar kaplar Yönetmeliğine göre iç basıncı 0,5 barın geçen bütün kapalı kaplar basınçlı ekipman olarak geçmektedir. İş ekipmanlarının kullanımında sağlık ve güvenlik şartları yönetmeliğine göre basınçlı kaplar ve tesisatlar başlığına göre hidrostatik yapılarak test edilmesi gerekmektedir. Hidrostatik testin yapılamadığı durumlarda tahribatsız muayene yöntemlerine göre Kaynak noktalarından gerekli kontrollerin yapılması gerekmektedir. 6331 sayılı İş Kanunu Kapsamında çıkarılan “İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği” kapsamında basınçlı kapların, hava tankı ve kompresörün, hidroforun, genleşme tankının, böyleyim, otoklavın senede min 1 defa periyodik kontrollerin (periyodik muayenelerin) zorunluluktur. Detaylı bilgi için 0 212 438 32 18 numaralı telefonu ararsanız sizlere yardımcı olmak isteriz. https://www.normmuayene.com.tr. “Periyodik kontrol ve periyodik muayene hizmetleri.”

      Yanıtla
    • normmuayene
      normmuayene says:

      Merhaba Ekrem Bey; basınçlı kaplarda ve kazanlarda hidrostatik testi kalibrasyonlu elektrikli pompalarımız ile yapmaktayız. İşletme basıncınızın 1,5 katına kadar hidrostatik olarak elektrik pompası yardımıyla basınç kademeli olarak yükseltilip, 30 dakika beklenildikten sonra, herhangi bir sızıntı kaçak olmadığı, manometre basıncında düşüş olmadığı hususları incelendikten sonra, basınç kademeli olarak düşürülerek basınçlı kapların periyodik kontrol ve muayenesi ile kazanların periyodik muayene ve kontrol işlemi tamamlanmaktadır. Detaylı bilgi için 0 212 438 32 18 numaralı telefonu ararsanız sizlere yardımcı olmak isteriz. https://www.normmuayene.com.tr. “Periyodik kontrol ve periyodik muayene hizmetleri.”

      Yanıtla
  5. Ercan Acar
    Ercan Acar says:

    Fabrikamızın buhar kazanlarının periyodik kontrolünü norm Muayene’ye yaptırdık. Memnun kaldık.
    Yine çalışırız.

    Yanıtla
  6. Ömer Arıkan
    Ömer Arıkan says:

    İkitelli’deki fabrikamızın kazanlarının periyodik kontrol ve muayenesi yaptırdık.
    Çook memnun kaldık.
    Norm muayeneyi bütün firmalara tavsiye ederim.

    Yanıtla
  7. Kemal
    Kemal says:

    Yapmış olduğunuz başarılı işlerden dolayı sizi tebrik ederim. Basınçlı kapların periyodik kontrolü ile alakalı bir sorum olacaktı? Bu periyodik kontrol yasal olarak zorunlu mudur ve cezai sorumluluğu var mıdır?

    Yanıtla
    • normmuayene
      normmuayene says:

      Sayın Kemal Bey; öncelikle bizlerde teşekkür ederiz. Muayenelerden önce göndermiş olduğumuz ön hazırlık formuna uygun şekilde bütün hazırlıkları tam ve eksiksiz olarak yaptığınızdan dolayı periyodik Kontrol ve topraklama ölçümleri güvenli ve hızlı bir şekilde tamamlanmıştır.
      Basınçlı Kapların Periyodik kontrollerinin Yönetmelik kapsamında her yıl yaptırılması kanuni zorunluluktur.
      Detaylı bilgi için 0 212 438 32 18 numaralı telefonu ararsanız sizlere yardımcı olmak isteriz. https://www.normmuayene.com.tr. “Periyodik kontrol ve periyodik muayene hizmetleri.”

      Yanıtla
  8. Esin
    Esin says:

    İşletmemiz içerisinde bulunan basınçlı kapların periyodik kontrolü için norm muayene yi tercih ettik ve çok memnun kaldık 🙂 İlginiz için teşekkürler 🙂

    Yanıtla
    • normmuayene
      normmuayene says:

      Sayın Esin hanım;işletmenizde bulunan basınçlı kapların periyodik kontrollerini hidrostatik test yaparak gerçekleştirdik. Gelecek yılda Norm Muayene firması olarak periyodik kontrol ve topraklama ölçümlerinde sizlerle çalışmak istiyoruz.
      Detaylı bilgi için 0 212 438 32 18 numaralı telefonu ararsanız sizlere yardımcı olmak isteriz. https://www.normmuayene.com.tr. “Periyodik kontrol ve periyodik muayene hizmetleri.”

      Yanıtla
  9. Murat
    Murat says:

    merhaba ,
    Küresel kimyasal gaz tankına hidrostatik test yerine NDT yaptırabilir miyiz? Geçerli olur mu?
    Teşekkürler

    Yanıtla
    • normmuayene
      normmuayene says:

      Sayın Murat bey;küresel kimyasal gaz tanklarının hidrostatik test yapılamamasının geçerli sebebi bir rapor halinde belirtildikten sonra NDT yöntemlerinden birini kullanarak yapabilirsiniz.
      Detaylı bilgi için 0 212 438 32 18 numaralı telefonu ararsanız sizlere yardımcı olmak isteriz. https://www.normmuayene.com.tr. “Periyodik kontrol ve periyodik muayene hizmetleri.”

      Yanıtla
    • NORM MUAYENE
      NORM MUAYENE says:

      Sayın Vedat BAYRAKTUTAN;6331 sayılı İş Kanunu Kapsamında çıkarılan “İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği” kapsamında Basınçlı Kapların (Kalorifer Kazanı, Buhar Kazanı, Kızgın Yağ Kazanı, vb ekipmanlardan iç basıncı 0,5 barın üzerinde olanların senede min 1 defa hidrostatik test yöntemi ile test edilip gerekli periyodik kontrollerin (periyodik muayenelerin) Türkak’tan Akredite A Tipi Muayene kuruluşlarına yaptırılması kanuni zorunluluktur. İşveren “İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği” ne göre ilk kurulum, yapılan her yer değişikliğinde ve her yıl sene de 1 (bir) defa buhar kazanının periyodik kontrol (periyodik muayenesini) kanuni olarak yaptırmak zorundadır.
      Detaylı bilgi için 0 212 438 32 18 numaralı telefonu ararsanız sizlere yardımcı olmak isteriz. https://www.normmuayene.com.tr. “Periyodik kontrol ve periyodik muayene hizmetleri.”

      Yanıtla
  10. Efe Nas
    Efe Nas says:

    Cevabınız için teşekkürler.
    Türkak tan akreditasyon belgesi olmayan firmaya periyodik muayene yaptırmanın herhangi bir sakıncası varmı.
    Türkak tan akredite olmayan muayene kuruluşlarının yaptıkları muayene ve ölçümler geçerli sayılır mı?

    Yanıtla
    • NORM MUAYENE
      NORM MUAYENE says:

      Sayın Efe NAS; 6331 sayılı İş Kanunu Kapsamında çıkarılan “İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği” 25.04.2017 tarihinde yeniden yayımlanmış olup, bu Yönetmeliğin 14.Maddesinde; Periyodik kontrol (periyodik muayene) yapacak kuruluşların AKREDİTE veya hizmet yeterlilik belgesi alma zorunluluğu getirilmiştir. Norm Muayene firması TÜRKAK’tan 17020 standardı kapsamında akredite olan A Tipi Muayene kuruluşudur. Her yıl firmamız TÜRKAK tarafından denetlenmektedir. Bu denetimler hem yapılan raporların ve düzenlenen evrakların kontrolü hemde personelin teknik yeterliliğinin kontrollerini içermektedir.
      Detaylı bilgi için 0 212 438 32 18 numaralı telefonu ararsanız sizlere yardımcı olmak isteriz. https://www.normmuayene.com.tr. “Periyodik kontrol ve periyodik muayene hizmetleri.”

      Yanıtla
    • NORM MUAYENE
      NORM MUAYENE says:

      Sayın Efe NAS; 6331 sayılı İş Kanunu kapsamında yayımlanan “İş EKipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği”ne göre basınçlı kapların periyodik muayenesinin (periyodik kontrol) yılda bir kere Türkak’tan Akredite A Tipi Muayene kuruluşu Norm Muayene gibi firmalara yaptırılması kanuni bir zorunluluktur. İlk kurulum, yer değişikliği gibi nedenlerle birlikte minimum yılda bir kere periyodik muayene (periyodik kontrol) yaptırılması yasal zorunluluktur. İşveren basınçlı kapların periyodik muayenesini (periyodik kontrol) yaptırmakla yükümlüdür. Basınçlı kapların periyodik muayenesi (periyodik kontrol) ilgili yönetmelik ve standartlara göre hidrostatik test yöntemiyle yapılması gerekmektedir. Periyodik muayene (periyodik kontrol) çalışanların kaza riskini ortadan kaldırdığı gibi basınçlı kapların kullanım ömrünü de artırarak ekonomiye katkı sağlamaktadır. Basınçlı kapların periyodik muayenesi(periyodik kontrol) hakkında detaylı bilgi için 0 212 438 32 18 numaralı telefondan bilgi alabilirsiniz.
      Detaylı bilgi için 0 212 438 32 18 numaralı telefonu ararsanız sizlere yardımcı olmak isteriz. https://www.normmuayene.com.tr. “Periyodik kontrol ve periyodik muayene hizmetleri.”

      Yanıtla

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Basınçlı Kapların Periyodik Kontrolü […]

Cevapla

Yorum katmak ister misiniz?
Fikriniz Bizim İçin Önemli!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir