Topraklama Ölçümü Yapan Firmalar
Hayatımızın tamamı elektrik üzerine kurulmaya başlanıyor. Ancak elektrik sağlık açısından çok tehlikeli sonuçlar doğurabilecek özelliklere sahip. Almamız gereken en önemli önlem topraklamadır. Topraklama yapılmadığı takdirde çok tehlikeli sonuçlarla karşı karşıya kalabilir hatta hayatımızdan olabiliriz. Bu yüzden topraklama hayatımızda çok önemli bir yere sahiptir. Ülkemizde topraklama ölçümü yapan firmalar bulunmaktadır. Bu firmalar tarafından hazırlanan topraklama ölçümü raporu sonuçlarına göre elektrik tesisatınız önceden belirlenmiş olan kriterlere uygun olup olmadığı kontrol edilir. Bu kontrol sonucunda eğer ölçülen değerler yönetmelikte belirtilmiş olan kriterlere uygun değilse topraklamanın yeterli görülmediği yerlerin güçlendirilmesi üzerine bir rapor hazırlanır. Ülkemizdeki topraklama ölçümü yapan firmalar ölçüm raporlama işlemleri, paratoner tesisatı işlemleri, bakım kontrol işlemleri, topraklamanın zayıf olduğu bölgelerin güçlendirilmesi işlemleri yapmaktadırlar.
Topraklama Ölçümü Hakkında
Elektrik ile ilgilenen kişiler topraklama olayının ne kadar önemli olduğunu bilmektedir. Topraklama elektrikli cihazlar da elektrik kaçağı olması durumunda alınan bir önlemdir. Bu işlemde amaç kaçak olarak isimlendirilen elektriğin toprağa verilmesidir. Bu işlem hem bizlerin hayatını kurtarır hem de cihazların uzun ömürlü olmalarını sağlar. Topraklama işlemi sayesinde cihazda çok büyük aksilikler meydana getirebilecek olan fazla elektrik yükü çok az dirençli olan toprağa iletilir. Böylece o cihazı kullanan kişiler de bu kaçak elektrikle temasa geçemiyor ve hayatları kurtulmuş oluyor. Ülkemizde topraklama ölçümü yapan firmalar yaptıkları periyodik kontrol ile cihazların topraklama ölçümünü yaparlar. Bazı önemli elektrik elemanları vardır ki bunların kesinlikle topraklanması ve periyodik kontrol ile kontrolleri yapılması gerekmektedir.
- Jeneratörlerin ve Trafoların Nötr Kısımları
- Çeşitli Kesiciler
- Dağıtım Hücre ve Panoları
- Parafudrlar
- zalatörler
- Paratonerler
- Trafo Merkezlerindeki Boru Şebekeleri
- Telefon Santralleri
- Anten Tesisleri
- Sıvı ve Yüksek Gaz Bulunan Tanklar ve Bunların Metal Aksamları
- Kablo Taşıma Sistemleri
- UPS
- Bilgisayarlarımız
- Dış cephe kaplamalarının metal kısımları
- Aydınlatma armatürleri metal bağlantı kutuları
Para çekme ATM ‘ leri mutlaka topraklanmalıdır. Ayrıca periyodik kontrol yapılarak güvenliği kontrol edilmelidir. Bu kadar önemli olan topraklamanın çeşitleri de bulunmaktadır.
Koruma Topraklaması Çeşidi
Cihazların gerilim altında olmayan kısımlarının topraklanarak insanlar ve canlılar kaçak elektrikten korunurken cihazların da uzun ömürlü olmaları sağlanır. Koruma topraklamasının yapıldığı bazı yerler: Parafudurlar, metal tel çitler, elektrik ile çalışan motorlar, şebekeler, tablolar ve panolar, asansörler, yürüyen merdivenler, benzin istasyonlarındaki tanklar ve pompalar, jeneratörler…
İşletme Topraklaması Çeşidi
Bu topraklama çeşidi trafo veya alternatör ile çalışmasını sürdüren iş yerleri veya fabrikalara yapılan topraklamadır. Bu topraklama ile alternatör veya trafoların yıldız noktaları topraklanır.
Yıldırıma Karşı Topraklama Çeşidi
Pek çoğumuz yağmur yağdığı zaman şimşek çaktığını ve yüksek gerilimin toprağa iletildiğini görmüşüzdür veya biliyoruzdur. Hatta şimşek esnasında açığa çıkan elektrik yükü o kadar yüksektir ki bir ağacı bile anında yakıp kül edebilir. Bu yüzden böyle durumlar için de önlem alınmalı ve topraklama yapılmalıdır. Bu topraklama çeşidinde amaç yıldırımı güvenli bir şekilde toprağa iletmektir. Halk arasında bu paratoner sistemi olarak ta bilinir. Bu sistemde yakalama çubuğu bulunur ve bu binaların mümkün olan en yüksek noktasına konulur. Buna toprak iletkeni bağlanır ve böylece yıldırım toprağa iletilir.
Topraklama ölçümü ne kadar zaman içeririsinde yapılmalıdır?