Türkak’ın Uzaktan Yapacağı Denetim Türleri
Koronavirüs salgını öncesinde bir çok UDK’nın denetim tarihleri belirlenmiş ancak denetimler koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında TÜRKAK tarafından geçici olarak durdurulmuştu. UDK’ların tamamı yarım kalan denetim süreçleri ile ilgili merak içerisinde.
Bu merakı gidermek açısından, Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından çıkarılan P705 Uzaktan Denetim Prosedürü ve 8 Mayıs 2020 tarihinde yayımlana Uzaktan Denetim Kılavuzu ile, akreditasyon denetimlerinin uzaktan yapılmasına imkan verecek düzenlemeler getirilmişti.
Biz de, TÜRKAK uzak denetim esaslarının detaylarını şuradaki yazımızda açıklamış, bu denetimin yapılacağı dijital platformun TÜRKAK tarafından nasıl kullanılacağını da şuradaki yazımızda belirtmiştik.
TÜRKAK’ın yazılı düzenlemeleri, uygulamaya yönelik önemli detaylar içerse de, sonuç olarak bu düzenlemeler akreditasyon denetimlerinin hangisinin hangi kuruluş için uzaktan denetim usulüyle yapılacağının kararını TÜRKAK yönetimine bırakıyordu. Dolayısıyla tüm UDK’lar TÜRKAK yönetiminin bu konuda nasıl bir yol izleyeceğini çok merak ediyordu.
TÜRKAK tarafından, geçtiğimiz günlerde Deney Akreditasyon Başkanlığı, Kalibrasyon Akreditasyon Başkanlığı denetçileri için “uzaktan denetim” konulu bir webinar gerçekleştirildi ve Webinarda yapılan sunumun linki TÜRKAK’ın resmi Linkden hesabından paylaşıldı. (Link: https://lnkd.in/dzkQt8g)
Webinarda belirtilen konulara geçmeden önce akreditasyon denetim türlerinin neler olduğuna kısaca göz atalım:
1. İlk Akreditasyon Denetimi
2. Gözetim Denetimi
3. Kapsam Genişletme Denetimi
4. Akreditasyon Yenileme Denetimi
5. Takip Denetimi
Yukarıda bahsedilen webinar deney, tıbbi laboratuvarlar, yeterlilik sağlayıcıları, referans malzeme üreticileri ile kalibrasyon kuruluşlarının denetçileri tarafından gerçekleştirilmiş olsa da, sunumun geneline baktığımızda TÜRKAK’ın uzaktan denetimle ilgili uygulamada izleyeceği yollarla ilgili önemli ipuçları sağlamaktadır.
Webinara bakıldığında uzaktan denetimlerle ilgili TÜRKAK’ın istisnalar dışında önceliklerinin ve uygulama metotlarının aşağıdaki gibi olacağı görülmektedir:
• Olağanüstü koşullar normalleşinceye kadar, ilk akreditasyon ve kapsam genişletme denetimleri gerçekleştirilmeyecektir.
• Ürün değişikliği, aynı metot/cihazla yapılan analizler için parametre eklenmesi, ölçüm aralığı değişikliği, teknik eş değer metot eklenmesi (laboratuvarlar için) gibi durumlarda uzaktan denetime karar verilebilir.
• Yerinde yapılan ilk akreditasyon denetiminin çıktıları, kuruluşun yer değiştirmesi, ilave kapsam talepleri, şikayet ve itirazlar gibi hususlarla ilintili olarak uzaktan denetim tekniğinin uygulanması uygun bulunmayabilir.
• Takip denetimleri P701 UDK Akreditasyon Prosedüründe tanımlı sürelere en fazla 2 ay ilave edilerek gerçekleştirilebilir. Ancak şartlar bu süreden önce normalleşirse, maksimum süre beklenmez. Maksimum süre içerisinde de takip denetimi gerçekleştirilmezse bu durumda uzaktan denetim sistemi uygulanabilir.
Webinarda Akreditasyon yenileme denetimlerinden bahsedilmemiştir. Ancak yenileme denetimlerinin de gözetim denetimleri ile aynı konsepte sahip olacağı düşünülmektedir.
TÜRKAK denetim tarihlerini ise P706 Akredite Kuruluşları Etkileyen Olağanüstü Durumların Yönetimi Prosedüründe(Link:https://secure.turkak.org.tr/docs/Procedures/P706_01_0.pdf) belirtilen maksimum sürelere göre ayarlayacaktır.
Cevapla
Yorum katmak ister misiniz?Fikriniz Bizim İçin Önemli!