Vinç Periyodik Kontrol Firmaları
Vinçlerin güvenli ve ekonomik çalışması için kontrol ve bakımlarının yapılması gerekmektedir. Vinç periyodik kontrol firmaları önemli olan kanca ve halatların bakımını gözden geçirerek normal olmayan bir durumun gözlenmesi halinde gerekli tedbirleri almalıdır.
Planlı ve koruma amacı ile yapılan bakım, tehlikeli durumların zamanında tespit edilmesini sağlamakta ve güvenliği tehlikeye düşürecek aynı zamanda büyük boyutlarda kayıplara sebep olabilecek aksaklıkları önlemekle birlikte tesisin de verimini artırmaktadır.
Günlük sürekli olarak çalışan makineler kullanma koşulları bakımından devamlı gözden geçirilmeli ve gereken tedbirlerin ve bakımların alınması gerekmektedir. İş sağlığı ve güvenliği kanunu gereğince, resmi gazetede yayınlanan yasa gereği bu ekipmanların belirli aralıklar kontrolü şarttır ve yapılmaması halinde cezası bulunmaktadır.
Vinç Periyodik Kontrol Yapılmaması Durumunda Neler Olur?
Günümüzde eko vinç ve aksesuarlarının yanlış ve kusurlu kullanılması neticesinde çok sayıda üzücü ve can kaybına neden olan kazalar yaşanmaktadır. Vinçlerin periyodik muayenelerinin yapılması hem güvenli çalışma koşulları gereğince hem de yasal mevzuatlar gereği zorunlu bir uygulamadır. Vinçlere düzenli olarak kontrol yapılmaması halinde oluşabilecek kazalar sonrası firmalara büyük yaptırımlar gerçekleşmektedir. Vinç periyodik kontrol firmaları gerekli kontrolleri sağlayarak güvenli çalışma alanları sağlamaktadır.
Vinç Çeşitleri
Kontrol yapılması gereken pek çok vinç çeşitleri bulunmaktadır. Bunlar hareket kabiliyetine göre vinçler, kaldırma kabiliyetine göre vinçler, kumanda sistemine göre vinçler olarak ayrılmaktadır.
– Hareket kabiliyetine göre vinçler
Sabit Vinçler
Mobil Vinç
Paletli Vinç
Kule Vinç
Ray Üstü Vinç
– Kaldırma Kabiliyetine Göre Vinçler
Hidrolik Vinçler
Halatlı Vinçler
Gırgır Vinç
– Kumanda Sistemine Göre Vinçler
Hidrolik Kumandalı Vinçler
Elektrik Kumandalı Vinçler
Mekanik Kumandalı Vinçler
Pnömatik Kumandalı Vinçler
Vinç Periyodik Kontrol Süreleri
İş güvenliği açısından önem taşıyan kaldırma ve iletme ekipmanları kontrolleri mutlaka yılda bir kez gerçekleştirilmelidir. Ayrıca Yangın tesisatı periyodik kontrol süresi belirli aralıklara 6 ayda bir kez gerçekleştirilmelidir.
Gerekli kontrolleri yapmaya makine mühendisleri ve makine, metal bölümü mezunu teknik öğretmenler, yüksek teknikerlerin yetki alanına girmektedir. Kontroller tamamen özel bir uzmanlık alanıdır. Kontrolleri yapan kişi, kontrol konusunda da bilgi olması gerekmektedir. Uzman bir kadro ile tüm işlemi gerçekleştirmek iş güvenliği açısından büyük önem taşımaktadır.
Kontrol sırasında ekipmanların belge kontrolü ve işlevsel kontrolleri gerçekleşmektedir. Sonrasında ekipmanlar ilgili standart ve şartlara uygun olarak yük testlerine tabi tutulmalıdır. Tüm bu işlemlerde ve kontrollerde kalibrasyonlu ölçü aletleri kullanılmalıdır.
Vinç Periyodik Kontrol Testleri
Vinçler küçük ve büyük pek çok iş yerinde bulunur. Çok küçük ağırlıklar içinde yüzlerce tonluk ağırlıkları kaldırmak içinde vinçlerden yardım alınır. Vinçlerin güvenli olarak çalışması, tüm ekipmanlarının ve parçalarının güvenliği Vinç periyodik kontrol firmaları tarafından denetlenmektedir. Vinçler uygun kullanılmadığı taktirde sonuçları ağır olan kazalara yol açabilir.
Vinç kontrolleri bütün sistemlerin gözle ve fonksiyon kontrolleri, ayrıca yük testlerinden oluşur. Örneğin 10 ton kapasiteli vinç, işletmede 5 ton kaldırmak için kullanılıyorsa raporlama işi işletme yöneticilerin beyanına göre 5 ton kapasite için test edilir ve buna göre raporlanır.
Cevapla
Yorum katmak ister misiniz?Fikriniz Bizim İçin Önemli!