Elektrik Tesisatı Uygunluk Belgesi
Elektrik tesisatları zaman zaman hayati sorunlar meydana getirebilmektedir. Hal böyle olunca da çok ciddi kontroller gerektirir. Nitekim yasal olarak da bu gibi tesisatların uygunluk belgesi alınmadan önce kullanılması yasaktır. Uygunluk belgesi dendiği zaman pek çok insan bu belgenin nereden alınacağını da bilmez. Öyle ki zaman zaman bu alanda yetkili olmayan ya da yeteri kadar işin ehli olmayan kişi ya da kurumlar tarafından verilen uygunluk belgesi hem can güvenliği açısından hem de hukuki açıdan ciddi manada sorumluluklar meydana getirebilir.
Bundan dolayı muhakkak alanında deneyimli ve bu konuda eğitim almış kimseler tarafından bu uygunluk raporunun verilmesi icap eder. Bu konuda yetkiyi vermekte olan kurum ise elektrik mühendisleri odasıdır. Elektrik mühendisleri odası tarafından meslek içi sürekli eğitim merkezi adı verilen bir müessese tarafında icra edilen eğitimlerin neticesinde “Elektrik İç Tesisleri Denetleme Belgesi” alınmış ise mühendisin ilgili belgeyi düzenleyebilmesi mümkün hale gelecektir.
Elektrik Tesisatı Uygunluk Belgesinin İşletmeler ve Çalışanları Açısından Önemi Nedir?
Elektrik tesisatı uygunluk belgesi denildiği zaman sadece yasal düzenlemelerden doğan zorunluluk anlaşılmamalıdır. Bunun yanı sıra elektrik tesisatı can güvenliği açısından da son derece önemli bir kavramdır. Pek çok iş kazasının önüne bu kontroller sayesinde geçilmesi de mümkün hale gelecektir. Buna ek olarak bu elektrik tesisatlarının muhakkak periyodik olarak yapılması gerekir. Yoksa rastgele yapılan kontroller riskin devam etmesine vesile olacaktır. Periyodik kontrol için ise muhakkak belirli bir çizelge tutulmalıdır. Bu alanda pek çok yönetmelik de mevcuttur. Bu yönetmeliklerden bazıları topraklama yönetmeliği, elektrik kuvvetli akım tesisleri yönetmeliği ve nihayetinde elektrik iç tesisleri yönetmeliğidir. İşte bu yönetmelikler ışığında periyodik kontrol işlemi her daim alanında uzman ve deneyimli elektrik mühendisleri tarafından gerçekleştirilmelidir. Ne de olsa ancak bu şekilde güvenlik tam olarak sağlanabilecek ve yasal düzenlemeler ile işletmeye ait olan elektrik tesisatı birebir uyumlu olacak şekilde kontroller icra edilmiş olacaktır.
Bu Kontrollerin İcra Edilmesi Sırasında Ne Gibi Kontroller Gerçekleştirilir?
Bu kontroller sırasında pek çok test bir arada yapılmaktadır. Bu kontrollerden herhangi bir tanesinin ihmal edilmesi durumunda ciddi anlamda güvenlik riskleri ortaya çıkabilecektir. Bu testlerden bir tanesi de kaçak akım rölesi testidir. Buna müteakip topraklama ölçümleri ve termal kamera ölçümleri de muhakkak yapılmalıdır. Görüldüğü üzere bu işlemler önemli teçhizatlar da gerektirmektedir. Bu teçhizatların neler olduğunu bilecek ve tamamını eksiksiz temin edecek olan mühendislik kurumları ile çalışılması bu yüzden önemlidir. Nihayetinde etiketleme sistemlerinin doğruluğu ve izolasyon direnç ölçümlerine de muhakkak detaylı ve eksiksiz bir şekilde bakılmalıdır. Elbette elektrik tesisatı uygunluk belgesi alınması kapsamında lazım gelen bu testler sadece yazılanlardan ibaret değildir. Buna ek olarak daha pek çok test ve uygulama mevcuttur. İşte bunların tamamı da alanında uzman kimseler tarafından gerçekleştirilecektir.
Bu Belgenin Sadece Bir Defa Alınmış Olması İşletme İçin Yeterli Olacak mıdır?
Pek çok kimsenin zihninde elektrik tesisatı uygunluk belgesi sadece bir defa alınması gerekir şeklinde bir anlayış mevcuttur. Halbuki bu doğru değildir. Zira elektrik tesisatının uygunluğuna ilişkin bu belge bir tek işletme yeni açıldığı zaman alınmaz. İş güvenliğini ve can güvenliğini ilgilendiren bir mevzu olduğundan dolayı her yıl periyodik olarak icra edilmesi lazımdır. Elbette bu işin belirli bir maliyeti de vardır ve işletmelerin büyüklüklerine göre bu işlemlerin gerçekleştirilmesi adına belirli bir bütçeyi buna ayırmaları lazım gelecektir.
Ancak elbette bu iş için lazım gelen bütçe astronomik rakamlar da değildir. Yalnızca her işletmenin her faaliyet döneminde fazla zorlanmadan karşılamasının mümkün olduğu meblağlardan ibarettir. Elbette topraklama noktalarının sayısına göre ücret de değişkenlik arz edeceğinden dolayı bu rakam net değildir. İlk olarak topraklama noktalarının sayısı mühendislik firmasına bildirilmelidir. Bunun üzerine adı geçen firma belirli bir ücret teklif edecektir.
Bu Raporun İçeriği Ne Şekilde Olmalıdır?
Bu raporda bulunması gereken bazı standart bilgiler mevcuttur. Bu bilgilerden ilki şüphesiz ki işletme ile ilgili bilgilerdir. Buna ek olarak uygunluk raporunun kimler tarafından verildiği ve bu raporun keza kimler tarafından onaylandığı da raporda yer alması gerekenler arasındadır. Buna ek olarak tesiste kontrolü gerçekleştirilmiş olan noktaların da ifade edilmesi lazımdır. Nihayetinde kontrol sonuçları da muhakkak raporda yer alması gerekenler arasındadır. Bir de raporun sonuç bölümü mevcuttur.
Bu sonuç bölümünde ise adı geçen tesisin elektrik tesisatının uygunluk durumuna ilişkin bilgiler yer almaktadır. Bu bilgiler belki de periyodik kontrol belgesinin en can alıcı kısmını meydana getirir. Ne de olsa elektrik tesisatının akıbeti buna bağlıdır. Elbette herhangi bir eksiklik tespit edilmesi durumunda bu eksiklerin hangileri olduğu ve bu eksiklerin giderilmesi adına nelerin yapılabileceği de adı geçen belgenin sonuç kısmında yer almalıdır. Bunlardan meydana gelen bir rapor yeterli kabul edilecektir.
Elektrik İç Tesisat, Paratoner ve Transformatör iş ekipmanlarının muayenesi için sadece EKİP.NET üzerinden alınan eğitim yeterli midir? İlave olarak “1 kV altı ve 1kV üstü topraklama yetkilendirme belgesi” ve trafolar için ” Yüksek Gerilim İşletme Sorumluluğu” belgeleri de gerekli midir? Teşekkürler.
Merhaba, topraklama tesisatı kontrol yaptırmam gerekiyor. Teklif için size hangi bilgileri vermem lazım. Teşekkürler
Merhaba Ada Hanım; Türkak’tan akredite olan Norm Muayene’den Elektrik Tesisatı Uygunluk Belgesi alabilmeniz için; işletmenizde bulunan prizlerden ve elektriğe bağlı olarak çalışan makinelerden gövde topraklamasının ölçülmesi gerekmektedir. Panolardan termal kamera ile sıcaklık gradyanının tespit edilmesi, paratoner jeneratör test ve kontrollerinin yapılması gerekmektedir. Norm Muayene olarak sizlere sağlıklı ve doğru bir teklif verebilmemiz için odalarda bulunan priz sayılarının, elektriğe bağlı makinalarının sayılarının, ara katlarda bulunan tali elektrik panoları ile ana pano sayısının, paratoner ve jeneratör sayısının tarafımıza iletilmesi gerekmektedir. Bu konuda firmamızın sunmuş olduğu ücretsiz keşif ve bilgilendirme hizmetinden de faydalanabilirsiniz.
Elektrik Tesisatı Uygunluk Belgesi Kontrolü kapsamında yapılan Kule Vinç Periyodik kontrolü için; Detaylı bilgi için 0 212 438 32 18 numaralı telefonu ararsanız sizlere yardımcı olmak isteriz. https://www.normmuayene.com.tr. “Periyodik kontrol ve periyodik muayene hizmetleri.”
Yeni açacağımız şubemiz için TSE den elektrik tesisatı uygunluk belgesi ve topraklama ölçüm raporu istediler. Siz bu belgeleri sağlıyor musunuz? Eğer sagliyorsaniz TSE de geçerli mi?
Kolay gelsin…
Firmamızda elektrik mühendisi yer alıyor sizce Elektrik iç tesisat uygunluk raporu verebilir mi ?
Merhaba Ayfer Hanım; Elektrik İç Tesisat Uygunluk Belgesi için; elektrik topraklama ölçümlerinin yapılması ve ayrıca termal kamera ile panolarınızın kontrol edilmesi gerekmektedir. Ayrıca ilgili yönetmelik ve standartlara göre hazırlanmış olan kontrol formlarına göre de diğer kontrol ve testlerin yapılması gerekmektedir. Bu Şartları sağlayabiliyorsanız elektrik mühendisiniz yapabilir kontrolleri.
Elektrik Tesisatı Uygunluk Belgesi için; Detaylı bilgi için 0 212 438 32 18 numaralı telefonu ararsanız sizlere yardımcı olmak isteriz. https://www.normmuayene.com.tr. “Periyodik kontrol ve periyodik muayene hizmetleri.”
Merhabalar,
Firmamızda bulunan jeneratörlerimizin periyodik muayenesini yaptırmak istiyoruz. Bunun için bir firma keşfi söz konusu olabilir mi?
Merhaba Aslı Hanım; Elektrik Tesisatı Uygunluk Belgesi kapsamında yaptırmak istediğiniz, jeneratör periyodik kontrolü için firmamızın ücretsiz keşif hizmetinden faydalanabilirsiniz.
İletişim bilgilerinizi info@normmuayene.com adresiniz göndermeniz durumunda teknik uzman arkadaşlarımız yerinde hem keşif yapacaklar hem de sizleri konu ile ilgili bilginedireceklerdir.
Elektrik Tesisatı Uygunluk Belgesi için; Detaylı bilgi için 0 212 438 32 18 numaralı telefonu ararsanız sizlere yardımcı olmak isteriz. https://www.normmuayene.com.tr. “Periyodik kontrol ve periyodik muayene hizmetleri.”
Merhabalar,
Elektik tesisatımızda olan bir hatadan dolayı firmamızda küçük bir yangın tehlikesi atlattık. Ve sonra tesisatımızın tümünü kapsayacak bir şekilde bir yenileme yaptık. Tesisatımızı yenilemeden sonra bir tesisat kontrolü yaptırmamıza ihtiyaç var mıdır?
Merhaba Sema Hanım; İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliğinin İş ekipmanının kontrolü başlıklı ;MADDE 7 – (1) İşyerinde kullanılan iş ekipmanının kontrolü ile ilgili aşağıdaki hususlara uyulur.
a) İş ekipmanının güvenliğinin kurulma ve montaj şartlarına bağlı olduğu durumlarda, ekipmanın kurulmasından sonra ve ilk defa kullanılmadan önce ve her yer değişikliğinde ekipmanın, periyodik kontrolleri yapmaya yetkili kişiler tarafından kontrolü yapılır, doğru kurulduğu ve güvenli şekilde çalıştığını gösteren belge düzenlenir. denilmektedir. Elektrik Tesisatınızda yenileme işlemi yaptığınız için işletmenizde tekrardan elektrik topraklama ölçümleri, pano kontrolleri, kaçak akım röle testleri ile elektrik tesisatı uygunluk kontrollerinin yaptırılarak güncel raporların alınması gerekmektedir.
Detaylı bilgi için 0 212 438 32 18 numaralı telefonu ararsanız sizlere yardımcı olmak isteriz. https://www.normmuayene.com.tr. “Periyodik kontrol ve periyodik muayene hizmetleri.”
Merhabalar,
Elektrik iç tesisat uygunluk raporu verirken tesisteki bütün noktalara bakmanız gerekli midir yoksa örnekleme yapmanız yeterli olur mu?
Merhaba Eren Bey; Elektrik Tesisatı Uygunluk Belgesi için topraklama ölçümlerinin, pano kontrollerinin, kaçak akım röle testlerinin bütün tesis genelinde yapılması gerekmektedir.
Elektrik Tesisatı Uygunluk Belgesi için; Detaylı bilgi için 0 212 438 32 18 numaralı telefonu ararsanız sizlere yardımcı olmak isteriz. https://www.normmuayene.com.tr. “Periyodik kontrol ve periyodik muayene hizmetleri.”
selamlar öncelikle çok teşekkür ederim.Şirketimizin periyodik kontrollerini size yaptırdık. işinin ehli güler yüzlü çalışanlarınız için birkez daha burdan yazmak istedim tekrar teşekkürler.
Merhaba Ahmet Bey; Elektrik Tesisat Uygunluk Belgesi ve Topraklama Ölçümü hizmetleri için firmamızı tercih ettiğiniz için teşekkür ederiz.
Çevrenizde periyodik kontrol, periyodik muayene, topraklama ölçümü ve elektrik iç tesisatı Uygunluk Belgesi hizmeti almak isteyenlere firmamızı tavsiye etmeniz ayrıca bizleri mutlu edecektir.
Detaylı bilgi için 0 212 438 32 18 numaralı telefonu ararsanız sizlere yardımcı olmak isteriz. https://www.normmuayene.com.tr. “Periyodik kontrol ve periyodik muayene hizmetleri.”
Merhaba, jeneratör muayenesi yaptırmak istiyorum bunun için ön hazırlık yapmama gerek var mı? Bir de jeneratör için hangi kriterlere bakıyorsunuz.
Merhaba Veysel bey,
Jeneratör periyodik kontrolü esnasında; motor yağı, yağ oranı, yağ kaçakları, motor soğutma sistemi, emiş sistemi, egzoz sistemi, aküler, jeneratör kontrol ünitesi gibi jeneratörü oluşturan sistemlerin kontrollerini yapmaktayız. Bunların yanında jeneratör koruma topraklaması ve jeneratörün etrafındaki ses seviyesi ölçümleri yapılmaktadır.
Jeneratör muayenesi öncesinde, firmanızın belirlemiş olduğu yetkili teknik personeliniz hazır bulundurulmalıdır. Jeneratörün tüm kapakları açılacak şekilde, etrafında muayeneyi gerçekleştirebilecek yeterli çalışma alanı olmalıdır.Teklifimizi onayladığınız takdirde tarafınıza “muayene öncesi hazırlık formu” gönderilecektir..
Elektrik Tesisatı Uygunluk Belgesi kapsamında yapılması gereken periyodik kontroller arasında yer alan jeneratör periyodik kontrolü çok önemli bir konudur.
Detaylı bilgi için lütfen 0 212 438 32 18 numaralı telefonu arayınız. https://www.normmuayene.com.tr. “Periyodik kontrol ve periyodik muayene hizmetleri.”
Elektrik Tesisatı ölçümü ve Topraklama Ölçümü ofis tipi yerlerde yapılması gerekiyor mu? Tekniker mi , elektrik mühendisinin mi yapıp yapmayacağını nasıl anlayacağım yetkili kişi tarafından verilen belgelerin doğruluğunu anlamak için nelere bakmalıyım?
Merhaba Ali Can Bey;
Topraklamalar yönetmeliği madde 7 ye göre her topraklama tesisi muayene edilmelidir ifadesi ile tüm tesislerin topraklama ölçümü yaptırması zorunluluk haline getirilmiştir.
Ölçümü yapacak yetkili kişi iki farklı yönetmelikte farklı bir şekilde tanımlanmıştır. 1-)Elektrik Tesisleri Topraklamalar Yönetmeliği’nin EK-P maddesinde elektrik tesislerinde yapılacak olan ölçümleri, raporlamaları ve uygunluk değerlendirme işlemleri sadece EMO üyesi olan Elektrik, Elektrik-Elektronik ve Elektronik mühendisleri tarafından yapılabilir 2-)İŞ EKİPMANLARININ KULLANIMINDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ŞARTLARI YÖNETMELİĞİnde ise ;Elektrik tesisatı, topraklama tesisatı, paratoner tesisatı ile akümülatör ve transformatör ve benzeri elektrik ile ilgili tesisatın periyodik kontrolleri elektrik mühendisleri, (Ek ibare:RG-23/7/2016-29779) (2) elektrik eğitimi bölümü mezunu teknik öğretmenler, elektrik tekniker veya yüksek teknikerleri tarafından yapılır şeklinde tanımlanmıştır.
Bizim tavsiyemiz Elektrik topraklama ölçümlerini, pano kontrollerini, termal kamera ölçümlerini, kaçak akım röle testlerini ve elektrik içi tesisat uygunluk belgesi için ölçümlerinizi EMO’dan eğitim almış ve Topraklama Yetki Belgesi ne sahip olan elektrik mühendislerine yaptırarak aklınızda soru işareti kalmaması yönündedir.
Detaylı bilgi için 0 212 438 32 18 numaralı telefonu ararsanız sizlere yardımcı olmak isteriz. https://www.normmuayene.com.tr. “Periyodik kontrol ve periyodik muayene hizmetleri.”
Merhaba, iş sağlığı ve güvenliği açısından elektrik tesisatında kaçak akım rolesi taktırmak yasal olarak zorunlu mu? Bu röleler elektrik tesisatını korumakta yeterli midir ? Elektrik tesisatının güvenli olması için ne gibi tedbirler almalıyız ? Bu konuda yardımcı olabilir misiniz ?
Merhaba,
Elektrik iç tesisat yönetmeliği Madde 18 Kapsamında tesislerde hayat koruma eşikli koruma elemanları ifadesi ile Kaçak Akım Rölesi Kullanımı zorunluluk haline getirilmiştir..Ancak bu röleler tek başına tesisinizi korumakta yeterli değildir.Tesiste bulunan tüm elektrik elemanlarının görevleri farklıdır.Örneğin otomatik sigortalar aşırı akıma ve kısa devreye karşı tesisatı korurken Kaçak Akım Koruma Röleleri sadece toprağa akacak bir kaçak akıma karşı koruma yaparlar.Bu röleleri sigorta olarak kullanmak çok yanlış bir uygulamadır.Yönetmelikte sigorta ve kaçak akım koruma rölesinin birlikte kullanılması gerektiği açıkça yazmaktadır.
Elektrik tesisatımızın güvenliği için alınacak birçok önlem vardır.Örneğin; Doğrudan ve dolaylı dokunmaya karşı önlemler alınmalıdır,kablo kesitleri kontrol edilmelidir.Elektrik tesisatı ciddiye alınması gereken bir konudur ve 6331 sayılı İş Kanunu Kapsamında çıkarılan “İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği” kapsamında elektrik topraklama ölçümlerinin ve elektrik iç tesisat uygunluk belgesinin senede min 1 defa periyodik kontrollerin (periyodik muayenelerin) zorunluluktur. Detaylı bilgi için 0 212 438 32 18 numaralı telefonu ararsanız sizlere yardımcı olmak isteriz. https://www.normmuayene.com.tr. “Periyodik kontrol ve periyodik muayene hizmetleri.”
Cevabiniz için teşekkür ederim. Çok faydalı bilgiler sundunuz. Periyodik kontrol yaptıracağımız zaman sizi arayacağım. Kolay gelsin…
Ali Bey bizde çok teşekkür ederiz. “Elektrik İç Tesisat Uygunluk Belgesi” hizmeti için bizleri tercih ettiğiniz için.
Detaylı bilgi için 0 212 438 32 18 numaralı telefonu ararsanız sizlere yardımcı olmak isteriz. https://www.normmuayene.com.tr. “Periyodik kontrol ve periyodik muayene hizmetleri.”
Merhaba sayin ilgili,
Topraklama olcumu ve elektrik ic tesisat kontrolu hangi periyotlarla yapilmalidir? Ayrica yangin yonetmeligi icin topraklama olcumu gerekli midir?
Sayın Mustafa Bey; elektrik topraklama ölçümü ve elektrik iç tesisat uygunluk belgesinin yılda 1 kere yaptırılmalıdır. İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’ne göre yaptırılması kanuni zorunluluktur.
Detaylı bilgi için 0 212 438 32 18 numaralı telefonu ararsanız sizlere yardımcı olmak isteriz. https://www.normmuayene.com.tr. “Periyodik kontrol ve periyodik muayene hizmetleri.”
MERHABA:
Elektrik iç tesisat muayenesinin içeriği nedir? Ne sıklıkta yapılması gerekmektedir?
Sayın Sabri Ataman; 6331 sayılı İş Kanunu Kapsamında çıkarılan “İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği” kapsamında elektrik topraklama ölçümlerinin ve elektrik iç tesisat uygunluk belgesinin senede min 1 defa periyodik kontrollerin (periyodik muayenelerin) Türkak’tan Akredite A Tipi Muayene kuruluşlarına yaptırılması kanuni zorunluluktur. İşveren “İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği” ne göre ilk kurulum, yapılan her yer değişikliğinde ve her yıl 1 (bir) defa topraklama ölçümlerini periyodik kontrol (periyodik muayenesini) kanuni olarak yaptırmak zorundadır. Elektrik Tesisat Kontrolünde işletmelerin: branşman, enerji odası, kablo şaftı, sayaç ve dağıtım panoları, ag kompanzasyon, buatlar, prizler ve aydınlatma bazında gözden geçirilip ilgili standart ve yönetmeliklere uygun olup olmadığı kontrol edilir. Detaylı bilgi için 0 212 438 32 18 numaralı telefonu ararsanız sizlere yardımcı olmak isteriz. https://www.normmuayene.com.tr. “Periyodik kontrol ve periyodik muayene hizmetleri.”